M'he proposat escriure un petit article per descriure la meva visió personal (repeteixo, la meva visió personal) de com evolucionarà el mercat del Facility Management a 2019.

Per a això he realitzat tres accions:

  • Documentar-me a la xarxa,
  • Preguntar als meus contactes,
  • Intentar allunyar-me del sentiment d'incertesa, que està apareixent en els mitjans i en les xarxes davant la perspectiva econòmica del 2019, per poder ser realment objectiu. Aquesta ha estat la part més difícil si he de dir la veritat.

Certament és innegable que el 2019 viurem una desacceleració. Només cal veure les recents notícies de la ministra d'economia en la qual ens diu que Espanya creixerà per sobre del 2% quan fa poc es parlava del 2,3% i per tant revisarà la seva previsió (a principis de novembre la Comissió Europea va rebaixar el creixement espanyol de 2,4% a 2,2%).

Respecte a Catalunya, segons el "Observatori Regional Espanya" elaborat pel BBVA en el quart trimestre de 2018, passarem d'un creixement del 2,5% el 2018 al 2,3%. Per tant a Catalunya també tenim un escenari de desacceleració. No obstant això, si observem un altre indicador com és el FBCF (Formació Bruta de Capital Fix) podem veure el següent:

Per tant, com diu l'informe recentment elaborat per RICS, amb Iberian Property, s'aprecia una desacceleració en el mercat immobiliari que es qualifica de una "desacceleració sana". No obstant això una dada positiva per als professionals en el Facility Management és la dada de FCBF No Residencial al costat a la dada de visats d'edificis no residencials (en m2) (passa d'un creixement en 2017 del 12,1% al de setembre de 2018 del 29,2%). Al meu entendre la conseqüència és que hi ha diversos projectes en execució que s'acabaran el 2019 i per tant necessitaran la gestió associada al Facility Management corresponent.

Una altra dada interessant són els centres comercials. La inversió en aquests equipaments va ser molt activa a l'estat espanyol el 2018 esperant tancar l'any amb 1.800 milions d'euros en inversió. Actualment hi ha 18 projectes en construcció amb 650.000 m2 de superfície bruta llogable (SBA). Si bé el 2018 es van deure inaugurar entre 5 i 10 nous complexos, amb un SBA d'entre 175.000-275.000 m2, es preveu que per 2019 i 2020 s'afegeixin al voltant de 300.000-350.000 m2 a l'any. Una altra vegada aquest és una dada positiva per als professionals en el Facility Management.

Altres notícies interessants (per observar la tendència) són:

  • La multinacional italiana Coopservice compra el 75% del grup espanyol PJC, per posicionar-se al mercat espanyol. PJC es dedica al Facility Management i factura 25 milions d'euros (2017) amb una plantilla de 1000 treballadors.
  • ISS Iberia va millorar la seva xifra de negoci al voltant d'un 1,3% el 2018, arribant a prop de 634 milions d'euros, repetint l'increment ja aconseguit en 2017. La companyia preveu el 2019 "continuar el camí del creixement" dels ingressos, segons Javier Urbiola, president executiu d'ISS Iberia.

Per tant, hi ha aposta de noves empreses pel mercat ibèric i sentiment d'un 2019 amb possibilitats de creixement per al sector.

Tinguem en compte una altra realitat: en temps d'incertesa (o desacceleració) les companyies miren cap als seus costos interns. És aquí on el professional de Facility Management donarà el seu valor afegit i tindrà més protagonisme. Com?

  • Amb una gestió de cost avançada (gestió de la contractació, eficiència energètica, ... etc)
  • Digitalització. Aquest és un punt estratègic per a les empreses. Les empreses en el futur seran o no seran si no es digitalitzen. La digitalització ens permet gestionar d'una manera molt més eficient els nostres recursos i amb això aconseguir zones de millora.

La meva conclusió (que va en la línia del que aquests dies he pogut comentar amb els meus companys), és:

  • Que aquest any 2019 arriba amb un volum de treball en cartera important.
  • En aquest any 2019 probablement assistirem a creixements en el negoci de Facility Management.

Des del meu punt de vista, 2019 és una oportunitat perquè el professional de FM es col·loqui a l'empresa en el seu just i degut lloc per, realment, poder ajudar a capejar un any de desacceleració. La nostra funció, com a Associació en 2019, serà donar suport als professionals en aquest camí i explicar la importància d'aquesta professió en el mercat i l'administració, que esdevé encara més important en un context econòmic com l'actual.

 

Manuel Járrega

President de l'Associació Catalana de Facility Management