El passat 31 de març de 2017 es va celebrar al Centre d’Estudis Jurídics de Barcelona, una jornada informativa del Registre dels Grups d’Interès de Catalunya que actuarà com a registre de totes les Administracions catalanes. El dia de la jornada ens van comunicar que hi havia més de 1.700 inscrits, a dia d’avui n’hi ha 1.810. L’ACFM està inscrita des del 29 de novembre de 2016 amb el número de identificació 1096.

En una sala ben plena , que va fer necessària una aula annexa amb vídeo conferència, va començar molt puntualment el Sr. Jordi Foz, Secretari de Transparència i Govern Obert, amb una presentació de la Jornada explicant que l’objectiu dels grups d’interès és implicar a la ciutadania per al Co-Govern i garantir la transparència del Govern obert.

El registre vol aconseguir una equitat al dret d’accés, disposar d’una petja de l’històric de propostes que han servit per prendre decisions i permet disposar d’una foto panoràmica per conèixer amb qui interlocuten els grups d’interès. Aquest registre dona dret a ser rebut però cada alt càrrec podrà decidir si fan la reunió personalment o deriven a un responsable del seu equip.

El va seguir el Sr. Xavier Bernadí, Director General de Dret i Entitats jurídiques, que va fer una presentació general del Decret Llei 1/2017, per el qual es crea i regula el Registre de Grups d’Interès de Catalunya.

Després d’un actiu debat amb preguntes, tant dels representants de les administracions, com dels representants privats, va seguir el Sr. Manel Nieto, Coordinador de l’Àrea TIC del Departament de Justícia que va explicar les solucions tecnològiques per garantir la difusió i consulta dels grups d’interès de cada Administració, mentre anava accedint als diferents punts de la web.

A continuació, el Sr. Xavier Puig Farré , Cap de l’Àrea de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions del Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, va exposar el seguiment i registre de l’activitat dels grups d’interès a l’Administració de la Generalitat i a altres Administracions , comentant que l’objectiu seria tenir una plataforma informativa i va posar com exemple una plataforma europea interactiva on es pot consultar quins son els grups que més es reuneixen i amb qui per sectors. La Generalitat alimentarà l’aplicació i els inscrits haurem de validar o contrastar la informació.

A continuació adjuntem links de la web dels grups d’interès, així com dels vídeos de la jornada.

Com a representant i vicepresidenta de l'ACFM, al debat (36'38"), vaig tenir l'oportunitat de formular dues consultes:

  • El contingut de les reunions... ¿també serà pública, o només ho serà l’agenda?
    • - En principi només les trobades. Més endavant no es descarta que es publiquin els continguts com es fa als Estats Units.
  • Les empreses que formen part de l’associació... ¿han de inscriure’s o no cal?
    • - Si les empreses volen accedir directament, hauran d’estar inscrites.

 

Mònica Moya

Vicepresidenta