La revista The Economist va realitzar fa poques setmanes una publicació titulada " Cap a una nova normalitat 2021-2030 " en la qual, amb respostes de 50 experts a diferents qüestions de l'àmbit social, empresarial i cultural, exposaven (segons la seva visió) com canviaria la societat, les relacions personals i l'economia, després de la crisi de la Covid.

Després de llegir el contingut, he extret de la mateixa únicament el relacionat amb l'entorn empresarial i l'he complementat amb les meves opinions, opinions de tercers i informació rellevant del món del Facility Management per completar un "post", que considero molt interessant i que, en síntesi, explica que estaríem a l'any 1 d'una nova era, on està emergint una societat amb noves formes de treballar i altres prioritats, que configuraran un món molt diferent (o no tant) al què hem conegut.

1.- Els humans volen tornar a socialitzar, però el teletreball ha arribat per a quedar-s'hi . Això comportarà l'adaptació de les nostres llars per desenvolupar l'activitat i les reunions es realitzaran en llocs divertits i diferents cada mes, per tal de sociabilitzar, connectar i co-crear. La meva visió és la d'un "mix" d'oficina, treball a casa i espais flexibles a demanda (Space As A Service).

El teletreball serà un nou abast del Facility Management, que ha de dur els seus serveis on estigui l'usuari dels mateixos. Si tenim en compte que, segons DigitalES, en 2020 el teletreball a Espanya va passar del 13% al 56% (a Europa del 16% al 69%.) i que, segons indica CBRE Espanya, el 80% dels treballadors prefereix l'oficina al teletreball i almenys tres dies per setmana, entenc que els models híbrids ad-hoc podrien ser el nou paradigma.

2.- Moltes oficines es transformaran (altres tancaran) amb un canvi d'usos ja que les tecnologies disruptives prendran el seu lloc. Hi ha d'haver més assistents digitals perquè el treball es faci de forma eficient. Els grans espais corporatius que hem conegut entre 1980 i 2020 seran els "mamuts" en extinció. Les persones ja no treballaran en l'esquema existent fins al 2020.

3.- Desapareixeran gran part dels hotels relacionats amb el treball , ja que es reduiran dràsticament viatges, congressos i les reunions. L'auge de les videotrucades, en substitució de les reunions i de les Juntes "en línia" en lloc de les presencials durant 2020, són un exemple del que està per arribar. Això comportarà un efecte dòmino en altres activitats i sectors.

4.- La transformació de les ciutats . Si tanquen moltes oficines i desapareixen gran part dels hotels relacionats amb el treball, és evident que tots els sectors relacionats patiran les conseqüències: transport de viatgers, mobilitat urbana, restauració, retail, etc. Toca transformar-se. Les ciutats han estat un dinamitzador econòmic-empresarial, cultural i d'oci, però aquest nou escenari pot canviar el que fins ara hem viscut.

Ja no serà necessari viure a la ciutat per treballar de manera que les persones optaran per desplaçar-se cap als afores. La ubicació física de la casa passa a un segon pla per a les empreses, però a un primer per als treballadors.

A tall d'exemple, segons DigitalES, ha disminuït el 51% la despesa presencial amb targetes sent un dels seus efectes més immediats que el parc de caixers automàtics s'hagi reduït considerablement des de l'inici de la pandèmia.

D'altra banda ha pujat un 23% la despesa no presencial (comerç electrònic, etc). Les compres en línia han saturat totes les infraestructures de logística i s'ha de repensar com afecta aquest model no només la "retail" també a l'entorn.

5.- La productivitat ja no dependrà d'un cap que et revisi , sinó que seran les plataformes les que ajudaran a mesurar resultats, KPI 's i temps eficients. A més es replanteja la forma de contractar el personal perquè ja no hi haurà (segons el lloc) diferència entre una persona de la mateixa ciutat o entorn geogràfic, això ens fa més globals i poden contractar personal en qualsevol ubicació.

6.- Les empreses que no inverteixin com a mínim un 10% dels seus guanys en noves tecnologies desapareixeran : L'empresa tradicional va arribar a la seva fi el 2020 i només queda esperar a la seva mort definitiva. Una empresa tecnològica nova i fresca, pot desbancar a una que porta fent el mateix en els últims 50 anys.

7.- Es reduirà la força laboral , optant per la intel·ligència artificial. Per al 2024, aquesta ja gestionarà operacions complicades en milions de llocs. Segons ISDI, "el 47% de la feina global estarà automatitzada el 2025".

8.- Augmentarà el comerç en línia amb grans "players" com Facebook, Tik-Tok i YouTube per competir contra Amazon. A prop del 50% de botigues físiques globals tancarà i les que sobreviuran seran gràcies a experiències i show rooms. Grans centres comercials quedaran atrapats i pocs sobreviuran.

9.- El canvi climàtic tornarà a ser el tema principal després de la Covid , amb grans indústries que seguiran en la transformació i l'ús de la intel·ligència artificial per comprendre-ho i operar millor. A més les bicicletes es transformaran en el principal sistema de transport gràcies a la transformació de les ciutats. Estem davant d'una oportunitat d'un projecte comú global per transformar i resoldre aquest gran repte.

Per tant, aquest any serà un nou inici en el qual la gent replantejarà les seves metes personals, de treball, de salut, econòmics i espirituals. Un temps d'oportunitats, de canvis de pensament, un nou inici amb valors més reals i amb comportaments que es transformen. La innovació, la tecnologia, el natural, i tot el "verd" seran la base de la nova realitat.

Si es compliran aquestes prediccions o no, les anirem veient en els propers anys ...

 

Fonts: The Economist, CBRE España, ISDI y DigitalES.

Luis Del Barrio, Director de Negoci de The Mail Company